Rechthoeken tekenen

Het gereedschap Rechthoek heeft meerdere creatie methoden, en in een 3D-aanzicht is ook de methode Extrudeer beschikbaar. Hiermee kan je een ovaal extruderen onmiddellijk nadat je het getekend hebt.

Methode

Omschrijving

D.m.v. diagonaal

Selecteer deze methode om het object in te voegen met de volgende muisklik als invoegpunt.

Rechthoek d.m.v. middelpunt

Selecteer deze methode om de rechthoek te tekenen aan de hand van het middelpunt en een hoekpunt.

Rechthoek d.m.v. middelpunt zijde en overliggend hoekpunt

Selecteer deze methode om de rechthoek te tekenen aan de hand van het middelpunt van de boven- of onderzijde en een tegenoverliggend hoekpunt.

Geroteerd

Selecteer deze methode om een rotatie voor de rechthoek te selecteren alvorens de rechthoek te plaatsen.

Extrudeer

(alleen voor 3D-aanzichten)

Als deze functie geactiveerd is, kan je de rechthoek extruderen onmiddellijk nadat je de ruimtelijke vorm getekend hebt (zie ). 2D-objecten extruderen tijdens de aanmaak

Extrudeer/Combineer

(submethode van Extrudeer)

Wanneer de vorm die je wilt extruderen op het oppervlak van een volume getekend is, worden de twee objecten tot één enkele “Samenvoeging volumes” of “Uitsnijding volumes” gecombineerd. Indien deze submethode uitgeschakeld is, wordt de nieuwe extrusie als een apart object gecreëerd en blijft het bestaande volume onveranderd.

Om een vierkant te creëren (1:1 rechthoek), houd je de shift-toets ingedrukt tijdens het tekenen. Om een rechthoek met een gulden-snedeverhouding te creëren (ongeveer 1:1,618) houd je de toetsencombinatie Ctrl+Shift (Windows) of Cmd+Shift (Mac) ingedrukt tijdens het tekenen.

In het veld Verhouding in het Infopalet wordt weergegeven of het een “Vierkant”, “Gulden snede” of een rechthoek met een andere breedte-hoogteverhouding betreft.

Een rechthoek creëren d.m.v. diagonaal

Methode

Gereedschap

Gereedschappenset

Sneltoets

D.m.v. diagonaal

Rechthoek

Basisgereedschappen

4

m een rechthoek te creëren door de diagonaal tussen twee hoekpunten te bepalen:

Activeer het gereedschap en de methode.

Klik om het beginpunt van de rechthoek te bepalen. Beweeg de cursor om de grootte van de rechthoek te bepalen.

Beweeg de muis naar de tegenoverliggende hoek.

Een rechthoek creëren d.m.v. middelpunt

Methode

Gereedschap

Gereedschappenset

Sneltoets

Rechthoek d.m.v. middelpunt

Rechthoek

Basisgereedschappen

4

Om een rechthoek te creëren door de afstand tussen het middelpunt en één hoekpunt te bepalen:

Activeer het gereedschap en de methode.

Klik om het middelpunt van de rechthoek te bepalen. Verplaats de aanwijzer en klik om het hoekpunt van de rechthoek te bepalen.

Klik om het tegenoverliggende hoekpunt vast te leggen.

Een rechthoek creëren d.m.v. middelpunt zijde en overliggende hoekpunt

Methode

Gereedschap

Gereedschappenset

Sneltoets

Rechthoek d.m.v. middelpunt zijde en overliggend hoekpunt

Rechthoek

Basisgereedschappen

4

Om een rechthoek te creëren door de afstand tussen het midden van een zijde en het overliggende hoekpunt te bepalen:

Activeer het gereedschap en de methode.

Klik om het middelpunt op de boven- of onderzijde van de rechthoek te bepalen. Verplaats de aanwijzer en klik om het tegenoverliggend hoekpunt van de rechthoek te bepalen.

Als je de alt-toets ingedrukt houdt, ligt het eerste punt op de linker- of de rechterzijde van de rechthoek.

Klik om het tegenoverliggende hoekpunt vast te leggen.

Geroteerde rechthoek

Methode

Gereedschap

Gereedschappenset

Sneltoets

Geroteerd

Rechthoek

Basisgereedschappen

4

Om een geroteerde rechthoek te creëren:

Activeer het gereedschap en de methode.

Klik om het beginpunt van de rechthoek te bepalen. Verplaats de aanwijzer over het scherm en klik om een voorvertoning weer te geven van de draaiing.

Klik nogmaals om de rotatiehoek te bevestigen. Verplaats de aanwijzer opnieuw om de hoogte te bepalen.

Klik om de rechthoek te creëren. Het omtrekkader in het Infopalet komt overeen met de rotatiehoek van de geroteerde rechthoek. (Indien de selectie meerdere geroteerde rechthoeken bevat, neemt het omtrekkader de rotatie aan van de laatst gecreëerde rechthoek.)

Afgeronde rechthoeken tekenen